Bent u musicus en ervaart u lichamelijke klachten tijdens of na het bespelen van uw muziekinstrument? Het interdisciplinaire team van de Polikliniek voor Musici in Utrecht kan u hierbij helpen.

Muzikanten praten niet over hun kwaaltje; dat is not done

Iedereen vindt het heel normaal dat topsporters een leger van masseurs, artsen en mental coaches om zich heen hebben. In de wereld van de muziek rust daar nog een taboe op. Van Eijsden: “Muzikanten praten niet over hun kwaaltjes. Als je in een orkest speelt, klaag je niet over je pijntjes. Dat is not done. Voor je het weet, lig je eruit. Voor jou tien anderen. Die mentaliteit heerst daar nog. De concurrentie is moordend. Bovendien is vaak het karakter van muzikanten zo: altijd maar doorgaan. Er zit totaal geen rem op.

De taal van de musicus

Het bewegingsapparaat is een groot goed voor de musicus. Met klachten wil je dan ook terechtkunnen bij een specialist die dat begrijpt. Bij de Polikliniek voor Musici is dat het geval: wij spreken de taal van de musicus. Onze behandelaars zijn niet alleen specialist in hun vakgebied; zij begrijpen ook wat muziek betekent voor iemand wiens leven om musiceren draait.

Interdisciplinair team

Wij geloven in een interdisciplinaire aanpak. Klachten hebben namelijk vaak meerdere oorzaken. Overbelasting of letsel kan een rol spelen, maar ook stress of een verkeerde houding. Daarom bestaat ons team, onder leiding van een revalidatiearts, uit een fysiotherapeut, een oefentherapeut Mensendieck, een ergotherapeut, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Zij werken nauw met elkaar samen.

Dr. Marjon van Eijsden

Hoe sneller de behandeling start, hoe sneller de klacht over is. Wij hebben dus geen wachtlijsten. Na aanmelding kunt u over het algemeen binnen drie dagen bij ons terecht. De eerste afspraak is met onze revalidatiearts-ondersteuner, die beoordeelt of u in aanmerking komt voor een tweede afspraak met de revalidatiearts. Als dat zo is, stippelt dr. van Eijsden vervolgens samen met u het revalidatie- en behandelingstraject uit dat daarna direct van start gaat.

Onze Aanpak

  • Geen Wachtlijsten

    Hoe sneller de behandeling start, hoe sneller de klacht over is. Wij hebben dus geen wachtlijsten. Na aanmelding kunt u over het algemeen binnen drie dagen bij ons terecht.
  • Eerste Afspraak

    De eerste afspraak is met onze revalidatiearts-ondersteuner, die beoordeelt of u in aanmerking komt voor een tweede afspraak met de revalidatiearts.
  • Vervolg afspraak

    Als dat zo is, stippelt dr. van Eijsden vervolgens samen met u het revalidatie- en behandelingstraject uit dat daarna direct van start gaat.

Afspraak maken?

De polikliniek is gehuisvest binnen Handencentrum Utrecht aan de Wallesteinlaan 45 en wordt georganiseerd in samenwerking met en onder toezicht van Reva Clinic, een door het ministerie van VWS erkende instelling voor revalidatiegeneeskunde. U kunt een afspraak maken via telefoon of ons contactformulier. Vergeet bij uw eerste afspraak uw muziekinstrument niet!
Vergoeding
Voor vergoeding door de verzekeraar is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Wél kunt u zonder verwijzing een afspraak maken met de gespecialiseerde fysiotherapeut of ergotherapeut. Als die tijdens de intake bepaalt dat u in aanmerking komt voor een consult bij de revalidatiearts kan de gespecialiseerde fysiotherapeut en ergotherapeut contact opnemen met uw huisarts en om verwijzing verzoeken.

Behandeling bij de Polikliniek voor Musici valt onder revalidatiegeneeskunde en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarbij is het wettelijk eigen risico van toepassing.